Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Pergolainfo.nl
Pergolainfo.nl Online info & advies over de verschillende soorten pergola's, overkappingen en hun prijzen.
banner image

Schaduwdoek

Een schaduwdoek is een klein broertje van het zonnescherm of van de pergola met doek. Een zonnescherm kan alleen aan een muur worden geplaatst, waardoor deze zonwering meer op een terrasoverkapping lijkt dan een pergola. In dat feit leunt een schaduwdoek een pak dichter aan bij de pergola. Een schaduwdoek is immers een apart staande constructie die je om het even waar kan zetten. Er zijn immers meerdere technieken en plaatsingsmogelijkheden.

Een schaduwdoek is een strakgetrokken PVC doek die, net zoals de pergola, een schaduwoppervlak creëert. Het is een vrij vaste constructie. Hiermee bedoelen we dat de constructie wel kan weggenomen worden, maar dat het wegnemen en opzetten toch een behoorlijk intensief werkje is. Daardoor is het opbergen van een schaduwdoek niet aangeraden als het niet nodig is.

 

Plaatsing

Voor de plaatsing zijn er twee manieren mogelijk: De klassieke plaatsing is met behulp van twee of drie palen waartussen het doek wordt strakgetrokken. Dit schaduwdoek wordt meestal in een tuin gezet. Een beetje zoals een vrijstaande pergola. Een andere manier van plaatsing is om te werken met palen en steunmuren. Aan de gevel wordt een kleine verankering voorzien waarin de lus van het schaduwdoek kan worden getrokken. Vervolgens worden één of meer palen op het terras verankerd die de rest van het doek zullen vasttrekken. Een beetje zoals een terrasoverkapping.

 

schaduwdoek

 

Prijs

Bij de meeste overkappingen heb je al gauw een vakman nodig om de constructie te komen plaatsen. Deze vakmannen rekenen aardig door, waardoor de totaalprijs van zo’n overkapping al gauw enkele duizenden euro’s kan kosten. Op dit vlak is de schaduwdoek zeker een budget optie. Ten minste als je een beetje handig bent. Er is dan ook niet enorm veel materiaal nodig voor een schaduwdoek. Neem wel meteen een schaduwdoek of zonnezeil van hoge kwaliteit. We willen natuurlijk niet dat het bij de minste regenbui scheurtjes gaat vertonen…

Combinatie van drie verankeringspalen (hout) en een kwalitatief sterk zeil komt ongeveer neer op driehonderd euro. Uiteraard kan de prijs sterk schelen naarmate de kwaliteit van het doek, het materiaal van de verankeringspalen (metaal is duurder) en eventuele extra’s en plaatsingskosten.

 

Opgelet

Zelf plaatsen bespaart je geld, maar het is ook slim om even te kijken naar bedrijven die schaduwdoeken komen plaatsen. Gewoonweg omdat deze bedrijven vaak ook een vorm van “verzekering” aanbieden. Een zonnezeil vertoont bij hevig weer soms scheurtjes. Dat kan door hevige wind, ophoping van water of ernstige hagel. Aangezien één van deze drie weerselementen regelmatig voorkomt in België en Nederland is dit dus geen slecht idee.
Als je ieder jaar een nieuw zeil moet kopen wordt dat natuurlijk ook een dure bedoening. Probeer deze verzekering dus zeker na te vragen! En anders… Is er nog altijd een pergola om voor te kiezen!

 

Offertes voor zonwering ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zonwering. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.