Pergola verlichting
Om het gebruik van je pergola te verlengen en aangenamer te maken raden wij aan om verlichting te (laten) installeren. Zeker in de zomermaanden is het gezellig om ook nog ’s avonds van de voorbije dag te kunnen genieten onder je pergola.
Denk maar aan het lezen van een boek, het spelen van gezelschapsspellen, het organiseren van een barbecue, … Als het begint te schemeren heb je niet veel meer aan een onverlichte pergola, daarom leggen we jullie hier stap voor stap uit hoe je zelf je pergola kan voorzien van verlichting.
Ontvang vrijblijvend prijzen voor een pergola op maat van jouw wensen van erkende plaatsers via de offertepagina.
Zelf verlichting plaatsen in een pergola
Als je een pergola laat plaatsen door vakmannen, kan je deze onmiddelijk laten voorzien van verlichting (of verlichtingspunten), dit bespaart je heel wat werk. Heb je echter een doe-het-zelf pakket gebruikt voor je pergola mee te bouwen? Dan zullen daar in de meeste gevallen geen verlichting of verlichtingspunten inzitten. Via het onderstaande stappenplan helpen we je alvast op weg.
Verlichtingspunten
Denk goed na waar je de verlichting wilt plaatsen. Maak ook gebruik van voldoende verlichtingspunten, maar ook niet te veel. Kies waar de verlichting zal worden geplaatst en teken deze alvast af.
Bekabeling aansluiten
Om de lichten uiteindelijk te laten functioneren, moet je deze natuurlijk aansluiten op elektriciteit.Maak een gat van ongeveer 1 centimeter doorsnede in je binnenmuur doorheen je buitenmuur waardoor de voedingskabel voor de verlichting door kan. Sluit de kabel aan op een lege zekering en stop de kabel daarna door het gat dat je net hebt geboord. Tip! Wanneer de kabel er door zit is het slim om dit gat te dichten met silliconen of iets anders, zodat er zeker geen water of lucht doorheen het gat kan.
Aansluiting op pergola
De bekabeling die je doorheen het gat hebt getrokken kan je niet zomaar laten rondslingeren. Dit kan immers problemen geven met regen, maar het zou ook best kunnen dat dieren aan de kabels gaan knagen, waardoor al dit werk voor niets zou geweest zijn… Eens de bekabeling door het gat is getrokken, graaf je een langwerpige kuil van ongeveer 30 centimeter diepte. Voor je de draad in deze kuil legt, trek je hem nog door een metalen, of PVC buis.
Inbouwdozen
Plaats nu de inbouwdozen, aftakdozen en lichtschakelaars. De inbouw- en aftakdozen plaats je het best op een locatie waar je de kabels eenvoudig kan draaien en doorheen de dozen trekken.
Bekabeling doortrekken
Nu kan je de bekabeling die ondergronds zit doortrekken en aansluiten op de inbouwdoos en aftakdozen. Om er zeker van te zijn dat ze goed vasthangen niet je ze vast met een hechttang voor bekabeling. Verbind de bekabeling met elkaar, met de juiste inbouwdozen en werk af met draadmoeren.
Installatie verlichting
Het moeilijkste werk zit er op. Nu kan je de aangekochte spotjes of led lampen op de bedrading aansluiten. Vergeet niet om de lampen en schakelaars ook te voorzien van afdekplaatjes.