Pergola bouwen
Ben je handig en vastberaden? Dan kan je natuurlijk een zelf een pergola bouwen! Zo spaar je toch al de plaatsingskosten uit! Tegenwoordig zijn er heel wat ‘doe-het-zelf’ pakketten op de markt beschikbaar, waardoor iedere handige Harry onder ons makkelijk zijn eigen pergola kan installeren! Hieronder geven we enkele handige tips en weetjes hoe je een pergola zelf kan plaatsen. Lees echter de instructies die je bij jouw zelfbouwpakket hebt gekregen grondig door en volg ze stap voor stap vooraleer je begint met het bouwen van een pergola!
Tips vooraleer je begint
Een pergola zelf bouwen is alles behalve makkelijk! We hebben enkele tips verzamelt om het werk iets vlotter en makkelijker te laten verlopen.
– Werk nooit alleen! Zorg altijd dat je met minstens twee personen bent om de klus op te knappen.
– Draag de nodige veiligheidsmaterialen. Handschoenen en schoenen met een stalen tip kunnen ongevallen vermijden.
– Plaats de pergola op een aangename dag, dat veraangenaamt het werk en zorgt ervoor dat je rustiger en geconcentreerder blijft.
– Doe alle voorbereidinswerken al op voorhand, dat bespaart je ergernis. (Hieronder kan je alle voorbereidingswerken vinden.)
Ontvang vrijblijvend prijzen op maat van erkende plaatsers via de offertepagina.
Voorbereidingswerken
Ergernis besparen doe je door alles goed te plannen. Hieronder enkele zaken die je zeker in acht moet nemen vooraleer je de pergola definitief plaatst. Denk goed aan de plaats waar je de pergola gaat installeren. Denk daarbij aan het aantal uren zon die deze plaats krijgt, of de buren al dan niet kunnen binnen gluren, … Neem je tijd en denk goed na! Niet onbelangrijk is de grootte van de pergola. Heb je voldoende plaats om deze overkapping te zetten? Bedenk ook dat je bij pergolas van meer dan 30 vierkante meter een vergunning moet aanvragen!
Pergola zelf bouwen
Via dit handige stappenplan proberen we je zo eenvoudig mogelijk uit te leggen wat, en in welke volgorde, er allemaal moet gebeuren als je een pergola zelf gaat plaatsen.
Maar eerst… Een lijstje van de benodigdheden!
- Alu-tape
- Boormachine
- Metaalboor
- Potloden
- Schroevendraaier(s)
- Siliconen die waterbestendig zijn
- Stanleymes
- Vouwmeter
- Waterpas
Stappenplan
Bij alle zelfbouwpakketten zit altijd een stappenplan. De onderstaande uitleg is alleen bedoelt als aanvulling op dit stappenplan. Bij verdere vragen kan je ons altijd contacteren.
Voorbereidingswerken
Op de grond duid je de plekken aan waar de steunpalen zullen worden gezet. Het is erg belangrijk dat ze loodrecht in de grond worden gestopt en dat ze, ten opzichte van elkaar, mooi verticaal staan en op regelmatige afstanden worden geplaatst.
Verankering
Nadat je precies weet waar de steunpalen zullen worden geplaatst, is het tijd om ze in de grond te zetten.
Het beste is dat je de palen altijd in een gegalvaniseerde steun zet, die vervolgens in een betonnen fundering wordt gezet. Hierdoor staat de pergola veel sterker in de grond én voorkom je houtrot bij eeb pergola uit hout.
Veranker de palen in beton van 40 cm of dieper.
Steunpalen plaatsen
Zet de palen in de openingen die je hebt gemaakt, maar wacht nog met ze volledig vast te zetten totdat je er helemaal zeker van bent dat ze loodrecht staan en op gelijke, rechtlijnige afstand van elkaar.
Is de pergola ook deels gesteund op de gevel? Bevestig de steunpalen dan met een haakje aan de muur, zodat ze altijd erg stevig vastzitten.
Het dak plaatsen
De langsliggers of balken die het dak zullen vormen worden geplaatst met vastzetinrichtingen. Pas als je er zeker van bent dat de balken waterpas op de palen liggen mag je alles gaan vastschroeven.
De dwarsliggers hebben als bedoeling op de pergola langs iedere kant met elkaar te verbinden. Als je dit hebt gedaan, worden daarop de kopbalken gezet, die uiteindelijk het dak zal dragen.
Afwerking
Vervolgens rest er natuurlijk alleen nog de afwerking. Daarmee bedoelen we natuurlijk ook dat het dak er op moet! Welk dak dat is, dat kies je natuurlijk zelf!
Bedenk wel dat je -indien je dit wenst- best eerst nog elektriciteitskabels en dergelijke vastlegt, zodat ze mooi zijn weggewerkt.
Pergola laten bouwen?
Je hebt al heel wat technische kennis nodig en natuurlijk een aardige portie handigheid vooraleer je hier zelf aan kan beginnen…
Daarbij hebt je het voordeel dat de plaatsingskost van een pergola erg wordt gedrukt doordat de Vlaamse overheid slechts 6% aanrekent in plaats van 21% btw bij kluswerken die worden uitgevoerd door geregistreerde aannemers.
Door prijsoffertes te vergelijken kom je soms goedkoper uit dan zelf een pergola te (proberen) plaatsen.
Vul het onderstaande formulier in en kom in contact met professionals. Deze dienst is volledig gratis en strekt tot geen aankoop.