Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Pergolainfo.nl
Pergolainfo.nl Online info & advies over de verschillende soorten pergola's, overkappingen en hun prijzen.
banner image

Prieel

We kregen via ons contactvormulier al enkele malen de vraag wat het verschil is tussen een pergola en een prieel. In feite is dit een onbestaand verschil… Als je het verschil tenminste niet te strikt neemt. In het onderstaand artikel lees je meer over het prieel, dat net zoals een pergola ook een losstaande overkapping is.

Ontvang vrijblijvend prijzen voor een prieel op maat van jouw wensen van erkende plaatsers via de offertepagina

 

Wat is een prieel?

Een prieel is, net zoals een pergola, een losstaande overkapping die als zonwering dient, maar je tegelijkertijd ook afschermt van andere, guurdere weersomstandigheden. In een vorig artikel las je al dat de benaming terrasoverkapping eigenlijk specifiek is bedoelt voor overkappingen die rechtstreeks op een terras worden geplaatst. Als we ook zo specifiek zijn over een prieel, dan kunnen we stellen dat die toch net iets anders is dan een pergola.

Een prieel is namelijk de Nederlandse benaming voor een ‘gazebo’, de Engelse overkappingen die je weleens in mooie Engelse tuinen en parken kan zien. Typisch aan zo’n prieeltje is dat ze niet altijd een dicht dak hebben. Wanneer een prieel uit hout is gemaakt, dan liggen er meestal gewoon enkele dwarsbalken op de dragende constructie.

Bij een prieel uit een metaal zie je vaak allerlei tierlantijntjes en versierde krullen, maar een dicht dak niet.
Over deze ‘open’ daken, worden klimplanten de vrije loop gelaten. Hierdoor worden prieeltjes vaak overgroeid met allerlei soorten klimop of andere klimplanten.

Toch werd dit vaak als een nadeel ervaren en hebben vele constructeurs van prieëlen beginnen met het maken van prieeltjes met dichte daken.

 

Typische look

Een ander verschil tussen een pergola en een prieel is de typische look van het prieel. Het gaat veel om een ronde of vierkante constructie, met daarop een puntdak. Het dak is meestal rond, en soms licht opbollend.

 

prieel info

 

Kiezen voor een gesloten vast dak

Als je informatie opzoekt over het prieel, dan zal je nog steeds heel wat ‘open’ prieeltjes terugvinden. Het nadeel van een prieeltje is echter wel dat je niet helemaal afgesloten bent van de zon. En voor veel mensen is dit toch wel de reden dat zij een pergola of prieel plaatsen.
Ook tegen regen ben je natuurlijk niet helemaal afgesloten, want de regen kan nog steeds door het gebladerte doorsijpelen.

Als je toch een prieel wilt door zijn specifieke vormgeving probeer dan zeker om een prieel te bestellen met een gesloten, vast dak. Interesse om een overkapping te laten plaatsen? Vul het onderstaande formulier in voor prijsoffertes op maat toegestuurd te krijgen.

 

Offertes voor een pergola / bijgebouw ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw pergola of bijgebouw. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.